Huureenbox

4 tips voor als je kleiner wilt wonen

4 tips voor als je kleiner wilt wonen
Huureenbox • 20 Sep 2022

We kunnen er niet omheen: kleiner wonen in een trend. De termen ‘tiny houses’ en ‘microwoningen’ vliegen je op het internet om de oren. En dit is niet zonder reden. Het is namelijk een stuk goedkoper én milieubewust. Heel fijn natuurlijk, maar voor wie nu heel ruim woont, is het een hele stap om kleiner te gaan wonen. Dus wat zijn de dingen waar je op moet letten? En hoe maak je de juiste keuzes? Geen zorgen. Want na het lezen van onze tips om kleiner te wonen ben jij er helemaal klaar voor. 

1. Wat zijn de plannen?

We beginnen met een kijkje in de toekomst. In welke levensfase bevindt je je nu? Komen er binnen een aantal jaar al kinderen of misschien kleinkinderen die blijven logeren? Of misschien heb je een groeiende hobby die ruimte in beslag gaat nemen. En hoe zit het met werk? Is dat thuiskantoor echt van belang? Dit zijn een handjevol belangrijke zaken om rekening mee te houden in de planning. Op het moment dat je al zeker weet dat je je gaat storen aan een gebrek aan ruimte is het verstandig om nog een extra na te denken over de beslissing. 

2. Wat zijn je wensen?

De keuze voor kleiner wonen komt voort uit een bepaald gevoel of een bepaalde droom. Kies je voor het kleiner wonen vanuit ecologische of juist financiële overweging? Het is verstandig om aan de hand van deze beweegreden een wensenlijstje te vullen met wat je juist wel of niet prettig vindt aan een nieuwe woning. Hoeveel ruimte het je precies nodig, is een tuin belangrijk en kies je voor wel of geen logeerkamer? Loop deze lijst met wensen na en kijk waar je kunt schrappen om zo te bepalen hoe klein je nou echt kunt gaan wonen.

3. Hoe zit het met de financiën?

Nu je de wensen hebt bepaald, kun je aan de hand daarvan het financiële plaatje vormgeven. Wat is het maximale dat je wilt uitgeven voor een kleinere nieuwe koopwoning en welke WOZ-waarde heb je op je huidige woning? Als je kleiner gaat wonen verwacht je waarschijnlijk ook geld over te houden, maar hoeveel verwacht je precies? Een verhuizing op zich kost daarnaast ook geld. Niet onbelangrijk om mee te nemen in je berekening. Bekijk het hele plaatje goed en maak naast een financieel plan de balans op.

4. Is een externe opslagruimte iets voor jou?

Wanneer je naar een kleinere woning verhuist, zijn keuzes maken onvermijdelijk. Wat neem je wel of niet mee naar je nieuwe woning? Vooral als je op korte termijn moet beslissen wil je geen spijt krijgen van de spullen die je weg doet. Krijg je al stress bij het idee en heb je iets langer de tijd nodig? Dan biedt een tijdelijke externe opslagruimte een mooie oplossing. Zo kun je kiezen voor een volledige inboedelopslag of enkel het opslaan van wat meubels die niet meer passen. 

Heb jij je zinnen op een tiny house of kleinere woning gezet? Dan is het tijd om de bovenstaande vragen aan jezelf te stellen. Alles beantwoord? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Inpakken en verhuizen!


Lees ook deze tips

Vragen?

Bel ons op 085 05 13 201