Huureenbox

Scheiden of uit elkaar: wat moet er geregeld worden?

Scheiden of uit elkaar: wat moet er geregeld worden?
Huureenbox • 27 Feb 2020

Bij scheiden of uit elkaar gaan komt veel kijken. Er moet veel uitgezocht, besproken en geregeld worden, zoals het verdelen van de spullen en de woning. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn, moeten er ook afspraken gemaakt worden over de opvoeding en verzorging, omgang en de kosten hiervan. 

Overzicht van te regelen zaken

Voor een goed overzicht van wat er allemaal precies geregeld moet worden, kun je op de website van Rijksoverheid meer informatie vinden, toegepast op jouw situatie. Beantwoord eerst een paar vragen over jouw situatie en vervolgens krijg je een goed overzicht van alle zaken die van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van pensioen, het ontbinden van het samenlevingscontract en kinder-of partneralimentatie regelen. 

Mediator of advocaat inhuren

Het inschakelen van professionele hulp kan heel fijn zijn en zorgt ervoor dat de balangrijke zaken goed geregeld worden. Je kan samen afspraken maken en deze op papier zetten of hierbij de hulp van een mediatior inschakelen. Deze is onpartijdig en helpt bij het samen maken van afspraken. Wanneer je een echtscheiding wilt, is het inschaken van een advocaat verplicht om de echtscheiding bij de rechtbank aan te kunnen vragen. Wanneer jullie het eens zijn over de afspraken en de scheiding, kunnen jullie samen één advocaat zoeken. Deze vraagt namens jullie beiden de scheiding aan en stuurt de gemaakte afspraken mee. De rechter spreekt de scheiding dan officiëel uit en keurt de afspraken goed.

Lukt het niet om samen afspraken te maken? Een mediator kan je helpen bij het maken van afspraken, maar maakt geen beslissingen voor jullie. De mediator begeleidt het gesprek en helpt met het vinden van een goede oplossing voor jullie beiden.


Lees ook deze tips

Vragen?

Bel ons op 085 05 13 201