Huureenbox

Samenwonen? Dit moet je regelen!

Samenwonen? Dit moet je regelen!
Huureenbox • 21 Jan 2020

Samenwonen met je partner of een goede vriend of vriendin is ontzettend leuk! Naast het samen kunnen uitzoeken van je inrichting, is het ook belangrijk om samen goede afspraken te maken. Er komt best wat bij kijken maar wanneer je nu wat tijd investeert in het uitzoeken en bespreken van belangrijke zaken, ga je daarna met een gerust gevoel samenwonen! 

Financieel

Financiën bespreken kan erg lastig zijn, maar is ontzettend belangrijk. Helemaal wanneer jullie samen een huis kopen met een hypotheek en daarmee een grote financiële verplichting aangaan. Begin altijd met het in kaart brengen van alle vaste lasten en bespreek hoe je deze gaat verdelen. Denk aan de huur of hypotheek, water en energie, boodschappen, internet, abonnementen en verzekeringen. De kosten verdelen kun je bijvoorbeeld doen naar verhouding van inkomen of ieder de helft. Een gezamenlijke betaalrekening en misschien ook spaarrekening afsluiten is vaak slim en houd het overzichtelijk. Hier maken jullie beiden na de salarisbetaling het afgesproken bedrag naar over. Op een gezamenlijke spaarrekening kunnen jullie samen sparen voor leuke dingen als vakanties maar ook voor onvoorziene kosten, zodat je de vaatwasser wel kan laten repareren als deze stuk gaat.

Belasting en verzekering

Samenwonen kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen. Wanneer je fiscaal partner wordt, kun je bijvoorbeeld een aantal aftrekposten naar keuze verdelen. Controleer ook de verzekeringen die jullie hebben. Het kan erg voordelig zijn om verzekeringen samen af te sluiten en dubbele verzekeringen zijn vaak niet nodig. Kijk wel altijd goed naar de dekking van de verzekering. Hebben jullie beiden een inboedelverzekering en wil je er één opzeggen? Bekijk dan wel of deze verzekering jullie gezamenlijke inboedel dekt.

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen

Verdiep je ook in een samenlevingscontract. Het is een officiële manier om je relatie vast te leggen en dat heeft zijn voordelen. Dit contract wordt opgesteld bij een notaris en kan ook ondersteuning bieden mochten jullie toch weer uit elkaar gaan. Je kan er ook voor kiezen om je partner bij te laten schrijven bij je pensioen, zodat er partnerpensioen kan worden uitgekeerd mocht je plotseling overlijden. Je kan ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap of huwelijk, zodat jullie elkaars wettelijke erfgenaam worden.

Wat als het misgaat?

Je wil er bij zo'n leuke gebeurtenis niet aan denken, maar het is toch belangrijk om het nu al bespreekbaar te maken: wat als jullie toch uit elkaar gaan of wat als één van jullie plotseling zou komen te overlijden? Afspraken vastleggen bij een notaris is slim, zo weet je zeker dat je financiële situatie goed geregeld is. Daarin leg je bijvoorbeeld vast hoe de inboedel verdeeld zal worden, wie er in dit huis mag blijven wonen en hoe je koophuis verdeeld kan worden.


Lees ook deze tips

Vragen?

Bel ons op 085 05 13 201