Huureenbox

Rouwverlof opnemen?

Rouwverlof opnemen?
Huureenbox • 16 Dec 2019

Het is niet voor iedereen mogelijk, maar het opnemen van rouwverlof bij het verlies van een naaste kan erg fijn zijn en helpen bij het rouwproces. Maar wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

Rouwverlof is geen wettelijk vastgelegd verlof. Kijk eens naar de bepalingen in je CAO en arbeidsvoorwaarden regelement. Daar is soms namelijk wel een regeling vastgelegd rondom het opnemen van betaald verlof bij het overlijden van een naaste. Daarbij is het aantal dagen die je kan opnemen vaak afhankelijk van jouw relatie tot de overledene.

Is er niets bepaald in het CAO of arbeidsvoorwaarden regelement? Dan kom je wellicht in aanmerking voor het wettelijk vastgelegde calamiteitenverlof en kort verzuim verlof. Hierin staat bepaald dat je een kort verlof kan opnemen met behoud van loon bij het overlijden van een direct familielid. Om voor deze regeling in aanmerking te komen moet de overledene een bloedverwant zijn van jou of van je echtgenoot of geregistreerd partner in rechte lijn of in de tweede graad.

In alle gevallen is het belangrijk om met je werkgever contact te houden en samen tot een afspraak te komen die bij jou past. Voor iedereen is rouwverwerking anders; sommigen gaan graag naar hun werk om een vast ritme aan te blijven houden en als afleiding te kunnen gebruiken, anderen hebben over een langere periode meer dagen vrij nodig. Een andere optie is kijken naar een oplossing over (tijdelijk) meer flexibiliteit in je werk, zodat je bijvoorbeeld gemakkelijker een middag thuis kan werken of een uur op kan nemen wanneer je dit nodig hebt.


Lees ook deze tips

Vragen?

Bel ons op 085 05 13 201