Huureenbox

Rouwen op jouw manier

Rouwen op jouw manier
Huureenbox • 19 Mar 2020

Wanneer een naaste overlijdt, ben je de eerste periode druk bezig met alles wat geregeld moet worden. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat het rouwen pas begint na de begrafenis of crematie, wanneer er iets meer rust en ruimte is na het maken van veel lastige beslissingen.

Ondanks dat rouwen een persoonlijk proces is geven we je graag een aantal tips die het rouwen wat kunnen verlichten. 

Neem de tijd

Rouwen werkt voor iedereen anders, het verloop van een rouwproces verschilt dan ook per persoon. Veel emoties komen naar voren in de eerste fase, en het is goed om te tijd hiervoor te nemen. Je zal zien dat je emoties erg heen en weer kunnen gaan. Het ene moment kan je je voelen alsof je in een diep dal zit en een ander moment voel je je weer even wat beter en kun je misschien weer lachen om een mooie herinnering. Dat hoort er allemaal bij, geef je emoties de ruimte in deze fase.

Praat erover

Sluit jezelf niet op in huis, probeer ook toenadering te zoeken tot anderen. Familie of vrienden gaan ook door een rouwperiode heen en het kan heel fijn zijn om je gevoel te kunnen bespreken. Vind je dit moeilijk? Zoek dan de hulp van een professioneel hulpverlener. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een professional bij jou in de buurt. Dat kan een grote drempel zijn, maar het is het zeker waard om te proberen.

Zorg goed voor jezelf

Ook is het belangrijk om tijdens deze periode goed voor jezelf te zorgen. Let erop dat je genoeg eet en drinkt. Ga op tijd naar bed en probeer langzaam een ritme in je dag te vinden waar je je prettig bij voelt. Je eetlust kan weg zijn, dat komt vanzelf weer een beetje terug op een later moment. Ga in op aanbiedingen van familie en vrienden die graag een keertje voor je koken. Maak het jezelf verder makkelijk, zodat je over boodschappen niet teveel na hoeft te denken. Je kan ook kiezen voor een maaltijdpakket, wat wekelijks bezorgd wordt met alle ingrediënten voor een aantal gezonde maaltijden, inclusief gemakkelijk te volgen recepten. Veel supermarkten bieden ook pakketten aan met alle ingrediënten die je nodig hebt voor bijvoorbeeld een heerlijke soep.

Voel je niet schuldig

Last van een schuldgevoel? Het komt vaak voor dat je met een schuldgevoel terugdenkt aan moeilijke momenten die je hebt meegemaakt met de overledene. Onthoud dat moeilijke momenten in ieder leven thuishoren. Bespreek je gevoel met familie, vrienden of een hulpverlener. Zij kunnen je steunen bij dit lastige gevoel. Daarnaast kan het helpen om je gevoelens en gedachten op te schrijven. Een schuldgevoel komt vaak voor, bijvoorbeeld wanneer je je weer een keer vrolijk voelt of hard moet lachen, of wanneer je zin hebt om op pad te gaan. Uiteindelijk is het ook de wens van je naaste geweest dat jij je leven op jouw manier weer voort kan zetten.

Het opruimen van spullen

Het is een moeilijke opgave om door spullen heen te gaan en op te ruimen, toch kan het helpen bij de verwerking van rouw. De spullen kunnen mooie herinneringen ophalen en hebben vaak emotionele waarde. Moet er bijvoorbeeld ineens een compleet huishouden uitgezocht en opgeruimd worden? Dan is het een goed idee om te kijken naar het tijdelijk opslaan van deze spullen, zodat je de tijd kunt nemen om ze uit te zoeken. Het is een heel werk om het uit te zoeken en voelt vaak als een verlichting wanneer dit gebeurd is. Net als met andere dingen is het goed om de tijd te nemen voor dit proces. Bewaar de spullen die jou herinneren aan mooie momenten. Twijfel je over een aantal spullen? Bewaar ze dan voor nu, je kan op een later moment opnieuw beoordelen of je deze wilt aanhouden of niet. Bedenk dat je meubels en andere bruikbare spullen ook een tweede leven kan geven door ze te verkopen of weg te geven aan mensen die deze spullen goed kunnen gebruiken. Bij Huureenbox kun je je spullen veilig opslaan tot je weet wat je ermee wilt doen.


Lees ook deze tips

Vragen?

Bel ons op 085 05 13 201