Storage Wars – veilingen van opslagboxen in Nederland

Het zou best eens voorgekomen kunnen zijn dat je een beetje aan het zappen bent op televisie en een programma als Storage Wars, Storage Hunters of Auction Hunters bent tegengekomen. Bij deze Amerikaanse programma’s volg je mensen die veilingen bijwonen van boxen die uitgeruimd moeten worden. Onze medewerkers van HuurEenBox krijgen af en toe de vraag of wij ook boxen ontruimen en de spullen veilen. Met deze blog hopen we je meer op de hoogte te stellen van dit uit fenomeen overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Veilingen van opslagboxen

Het concept van Storage Wars

Zonder te weten wat er zich precies in de box bevindt, bieden mensen erop los. Want wie weet zit er wel iets waardevols in de opslagbox… dit is het hele idee van Storage Wars. Een groep bieders komt bij elkaar om te strijden om de inhoud van een opslagbox. Vaak zijn de eigenaren met de noorderzon vertrokken en wilt de self-storage eigenaar van de spullen af.

Wel denken wij dat er weinig kans is dat de winnaar een jackpot zou kunnen winnen. Opslagruimtes worden vaak gebruikt bij gebrek aan ruimte en de meest waardevolle spullen zullen niet opgeslagen worden in een box. Tenzij het echt niet anders kan. Soms kan het wel nog eens voorkomen dat er oude kunstvoorwerpen in de box zijn achtergelaten of andere waardevolle spullen. Dan hebben de bieders geluk!

Hoe werkt het in Nederland?

In Nederland is het niet gewoonlijk dat opslagboxen geveild worden. Dit komt omdat de regelgeving zich nog in een grijs gebied bevindt. Klanten betalen namelijk een ruimte om hun spullen in een opslagruimte neer te zetten, de spullen zijn niet van een self-storage bedrijf. Maar wanneer klanten niet meer betalen wordt het een lastige situatie. In Nederland is het nog gebruikelijk dat de opslagboxen ontruimd worden, wanneer een klant niet betaald. Vooraf aan deze ontruiming is er wel van alles aan gedaan om in contact te komen met de huurder.

De spullen kunnen na de ontruiming naar de sloop worden gebracht of naar een kringloopwinkel. Wettelijk gezien is het mogelijk om boxen te ontruimen en de spullen door te verkopen. Maar ook dit is weer een grijs gebied, de algemene voorwaarden moeten wel correct aangegeven zijn.  Zo werd een Nederlands self-storagebedrijf in zijn gelijk gesteld door de rechter om de spullen van een niet-betalende huurder te verkopen. Er heeft toen een executieverkoop plaatsgevonden.

Je ziet dus dat het wettelijk gezien wel mogelijk is voor een self-storage bedrijf om spullen te verkopen. Zeker door de populariteit van programma’s als Storage Wars, lijkt de interesse in Nederland toe te nemen voor veilingen van opslagboxen. Maar tot nu toe is er nog niet veel van gekomen, ook niet bij HuurEenBox.

Heb je Storage Wars op de televisie gezien en je zou graag willen zien hoe opslagruimtes er in Nederland uitzien? Neem gerust contact op met ons voor een rondleiding.