De geschiedenis van opslagruimtes

Opslagruimtes, of in het Engels vertaald als ‘self-storage’, is een eeuwenoud concept dat altijd al een doel voor ogen had: het veilig opbergen van spullen. Hoewel het begrip in Nederland niet heel erg bekend is, heeft self-storage (afgeleid van self-service storage) een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Hoe is de geschiedenis van opslagruimtes begonnen?

Het begin van de geschiedenis van opslagruimtes

De geschiedenis van opslagruimtes gaat duizenden jaren terug in de tijd. Mensen hebben al jaren de behoefte gehad om hun waardevolle spullen op een veilige plek op te slaan. Sommige onderzoekers geven zelfs aan dat het idee oorspronkelijk uit China vandaan komt, waar waardevolle spullen onder de grond werden bewaard. Vele jaren later (in de 19e eeuw), gingen vooral banken in Groot-Brittannië waardevolle spullen van hun klanten veilig opbergen. In deze periode gingen (vooral de rijke) Britten veel reizen en wilden niet hun waardevolle spullen thuis achterlaten.

Het ontstaan van self-storages in de Verenigde Staten

In het midden van de 19e eeuw zag de eerste oprichter van self-storage (Martin Bekin) dat immigranten in de Verenigde Staten een grote behoefte hadden aan opslagruimte. Vaak hadden de immigranten veel spullen die ze nergens kwijt konden. Het eerste ‘opslagwarenhuis’ werd gebouwd in Los Angeles in 1906 en snel daarna een in San Francisco. Hierbij benadrukken we warenhuis, want pas in de jaren ’60 werd de eerste self-storage gebouwd in Texas. Het grote verschil tussen een opslagwarenhuis en self-storage was dat de eerste opslagmogelijkheid een soort open distributiecentrum leek, terwijl bij self-storage echt privéboxen werden ingericht.

Hoe wij self-storage vandaag de dag kennen komt oorspronkelijk uit de jaren ’50. Daar kregen huurders eigen rechten met betrekking tot de ruimte. In de jaren ’60 ging het concept zich snel uitbreiden in de rest van Amerika. Pas in de jaren ’80 werden de opslagboxen populair in Amerika en arriveerde de eerste self-storage in Europa.

Opslag in warenhuis

De opslagruimtes waaien over naar Europa

De geschiedenis van opslagruimtes in Europa gaat verder terug in de tijd dan je denkt. Het idee van opslagboxen bestond namelijk in principe al in Europa, maar de toegankelijkheid was veel minder flexibel en de panden waren vaak slecht te bereiken. Daarin lagen de kansen voor uitbreiding van Amerika naar Europa. Een groot (cultureel) verschil tussen Amerikaanse en Europese opslagruimtes is de behoefte aan parkeren voor de deur. Veel Europeanen vonden de oprijlanen onveilig en onaantrekkelijk aanvoelen. De voorkeur ging vooral uit naar het veilig, binnen opbergen van je spullen. Dit werd later uitgebreid met de mogelijkheid om je auto binnen te parkeren. Ook de steeds duurdere grond zorgde ervoor dat de opslagboxen omhoog werden gebouwd. Opvallend is dat niet elk land in Europa dezelfde grootte van boxen prefereert. Fransen hadden vroeger bijvoorbeeld een voorkeur naar kleinere boxen, terwijl Belgen juist grotere ruimtes wilden.

Self-storage in Nederland

De geschiedenis van opslagruimtes begint in Nederland in 1996 en in 2002 werd de eerste HuurEenBox geopend in Amsterdam. In 2002 werd ondertussen ook de The Netherlands Self-Storage Association (De Nederlandse Mini-Opslag Vereniging) opgericht. De NSSA vertegenwoordigt niet alleen de belangen namens de gehele self-storage branche, maar zorgt er ook voor dat er vereisten zijn om de kwaliteit te behouden van alle aaneengesloten self-storage bedrijven. Een jaar later was HuurEenBox Amsterdam zo een groot succes geworden, dat er in 2003 werd besloten om de tweede HuurEenBox vestiging te bouwen bij ons tankstation en wasstraat in Aalsmeer.

Hoewel het concept opslagboxen overgewaaid is uit Amerika, heeft HuurEenBox een oer-Hollandse draai aan het idee gegeven. Wil je weten hoe? Klik dan hier.